Radio

Radio is een lopend vuurtje door het leven van Bleij. Wat begon met een transistorradio en een scanner is inmiddels uitgegroeid tot een verzameling zend- en ontvangapparatuur met bijhorende antennes.

Radiozendhobby
Sinds 1999 is Bleij zendamateur. Met het behalen van het Staatsexamen Novice (N) mag Bleij experimenteren en zenden op verschillende frequenties die (wereldwijd) beschikbaar zijn gesteld voor zendamateurs. Lees de folder voor meer info over deze zendhobby.

Met de callsign PD4AVO is Bleij zowel via de korte golf als digitaal via D-STAR op veel continenten te horen, maar natuurlijk ook regionaal, via VHF en UHF repeaters. Naast het meedoen in clubverband met VERON en VRZA (contesten, vossenjachten en JOTA) is zendhobby juist ook goed vanaf thuis toe te passen.

Noodcommunicatie
Sinds 2004 is Bleij aangesloten bij de lokale organisatie voor noodcommunicatie t.b.v. de 13 Zeeuwse gemeenten en de veiligheidsregio Zeeland. Als kerninstructeur bij DRCO is er de zorg voor de ARCO piketdienst (Adviseur Radio Communicatie Ondersteuning) en de werking van de alarmeringsmiddelen (P2000) binnen DRCO. Met zes andere collega’s loopt Bleij mee in het ARCO piket t.b.v. de meldkamer Zeeland.

Omroep Zeeland
In het kader van wederzijds kennisoverdracht tussen zendamateurs en Omroep Zeeland zijn Bleij en enkele andere zendamateurs sinds najaar 2015 actief als ondersteunend medewerker (technicus) bij evenementen op locatie. Daarnaast lopen wij stage met de Radio Reportage Wagen en helpen wij hierbij de verschillende verslaggevers.

Centralist
Een samenloop van de hobby’s als radio en hulpverlening kwam in 1998 bijeen toen Bleij aantrad bij de Radioverbindingsdienst van het Nederlandse Rode Kruis in Zeeland.
Daar ben ik tot 2010 centralist en chauffeur geweest van de Verbindingswagen ter ondersteuning van de lokale afdelingen bij grootschalige evenementen.
Sinds 2010 draagt Bleij het gele centralist-shirt van event-safe.